5 Μαΐ 2009

Απολογισμός Super-League 2008-2009 (ΜΕΡΟΣ Α)


Μετά το τέλος της κανονικής περιόδου της Super League και εν αναμονή των play-off θα προσπαθήσω να κάνω μια καταγραφή των σημαντικότερων στιγμών της κάθε ομάδας του πρωταθλήματος που είχε κατα τη διάρκεια της σεζόν.
Στο Α'μέρος θα αναφερθούν οι πρώτες 8 ομάδες του πρωταθλήματος ενώ στο Β'μέρος οι υπόλοιπες 8.

1. Ξεκινάμε με τον πρωταθλητή για ακόμα μία χρονιά ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.
Πετυχημένη η χρόνια αφού έκανε το ντάμπλ παίζοντας κατα διαστήματα καλή μπάλα. Στην Ευρώπη απογοήτευσε αρχικά με τον αποκλεισμό του απο την Ανόρθωση για το Champions League και στη συνέχεια απο την Σέντ-Ετιέν στο Uefa. Είδηση το ότι κρεμάει τα παπούτσια του ο Τζόρτζεβιτς και επιτέλους θα ησυχάσουμε απο τα καραγκιοζιλίκια και τους θεατρινισμούς που κάνει κάθε χρόνο με τα πέναλτι και τα φάουλ που κερδίζει.
Για να μην παραξηγηθώ όμως σαν παίκτη δεν τον κατακρίνω γιατί στο Λιμάνι πρόσφερε πολλά τόσα χρόνια. Ενώ σίριαλ έχει καταντήσει που κρατά πολλούς μήνες και συνεχίζει ακόμα και τώρα το αν θα συνεχίσει και τη νέα σεζόν ο προπονητής της ομάδας Ερνέστο Βαλβέρδε. Ας πάει στο καλό (μάλλον στην Ισπανία σε καμιά Ατλέτικο Μαδρίτης τον κόβω) γιατί κούρασε όλο τον κόσμο.

2. Δεύτερος στη βαθμολογία τερμάτισε ο ΠΑΟΚ, σε μια πολύ καλή χρονιά και στα play-off θα παλέψει για την έξοδο του στα Προκριματικά του Champions League.
Πολύ σοβαρός (ειδικά στην άμυνα) και σταθερός όλη τη χρονιά με μοναδική παραφωνία τα Derby με Άεκ,Παναθηναικό και Ολυμπιακό μέσα στην Τούμπα που δεν μπόρεσε να κάνει νίκη ενώ στην Αθήνα έφυγε και τις 3 φορές με σκυμμένο το κεφάλι.
Εμένα αυτό που με ευχαριστεί στην ομάδα περισσότερο είναι ότι έχει μπεί σε μία τάξη απο τη στιγμη που έχει αναλάβει ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Δεν μιλάμε πλέον για λεφτά που χρωστάμε, για καθυστερήσεις πληρωμών, για τιμωρίες , για δικαστήρια και για συλλαλητηρια που τα ζούσαμε στο έπακρο τις προηγούμενες χρονιές με τους παλιούς ''Πρόεδρους'' αλλά αντίθετα συζητάμε για την στήριξη που έχει ο Πρόεδρος, για θέματα καθαρά αγωνιστικά, για τα sold-out και την καυτή ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε αγώνα στην Τούμπα.
Αυτό που στιγμάτισε την ομάδα και άξιζε να προχωρήσει παραπάνω ήταν η πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος μετά το Χειρουργείο που υπέστη απο τον ΚΟΥΚΟΥΛΑ-κη στον επαναληπτικό αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Με αγωνία περιμένω να δώ την εξέλιξη των 6 αναμετρήσεων για τα play-off και εύχομαι να έχουμε Καλή επιτυχία και η ομάδα να κάνει την υπέρβαση.

3. Στη συνέχεια έρχεται ο Πολυμετοχικός-ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ. Αποτυχία η 3η θέση στην τελική κατάταξη αφού η ομάδα του Χενκ-Τεν Κάτε (η αλλιώς Παιτέρης) ήταν ασταθής και έκανε πολλές γκέλες στο πρωτάθλημα ενώ και στο κύπελλο υπέστη αποκλεισμό-σοκ απο τον Πανσεραικό μέσα στο γήπεδο του. Παρόλα αυτά μπορεί να διορθώσει τα ''κακώς κείμενα'' και να ξαναβγεί στο Champions League.
Στο οποίο ανέλπιστα πήγε καλά, περνώντας απο τους ομίλους στην επόμενη φάση. Βρέθηκε μπροστά του όμως η πολύ ανώτερη Βιγαρεάλ και αποκλείστηκε.
Σίριαλ υπάρχει και για τους Πράσινους και δεν είναι άλλο απο το χτίσιμο του νεόυ γηπέδου του στο Βοτανικό όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση και ένας Θεός ξέρει πότε θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες για να γίνει πραγματικότητα.
Επίσης όλοι ασχολούνται και με τον μεταγραφικό σχεδιασμό παρόλο που δεν έχουν τελειώσει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις.
Αυτό ενισχύει το γεγονός οτι οι περισσότερες απο τις κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι ήταν αποτυχημένες και αυτό φάνηκε και απο τα αποτελέσματα πολύ νωρίς.

4. Την ΑΕΚ όλη τη χρονιά την ακούγαμε περισσότερο για τα εσωτερικά προβλήματα με τους παίκτες της παρά για τις αγωνιστικές της επιδόσεις που παιρνούσαν σε δεύτερη μοίρα. Όλοι τα βάζανε με όλους και οι πιο άτακτοι των Κιτρίνων ήταν ο Τζιμπούρ, ο Σκόκο, ο Εντίνιο, ο ΜΠλάνκο...
Εκτός ότι μάλωναν μεταξύ τους και έκαναν την ομάδα άνω-κάτω συνέχεια τα βάζανε και με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Κατώτερη του αναμενόμενου παρουσιάστηκε στο πρωτάθλημα ενώ στο Κύπελλο ήταν άτυχη αφού το έχασε στα πέναλτι μετά απο ένα συγκλονιστικό ματς και κανένας δεν μπορεί να την κατηγορίσει για αυτό.

5. Επιτυχία θεωρείται για την ομάδα της ΛΑΡΙΣΑΣ η 5η θέση και η συμμετοχή της στα play-off.
Παρόλο που δεν έχει ιδιαίτερες ελπίδες για κάτι παραπάνω το γεγονός ότι θα έχει άγνοια κινδύνου μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποδείχτηκε πολύ καλή λύση στον πάγκο για την Μετα-Δώνη εποχή αφού έπαιρνε αποτελέσματα, παίζοντας παράλληλα και καλό ποδόσφαιρο.
Στα θετικά και η επάνοδος στην Ελλάδα του Στέλιου Γιαννακόπουλου μετά απο μία καλή καριέρα στην Premier-League, βοηθώντας την ΑΕΛ στην κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος να πετύχει τους στόχους της.

6. Πίσω απο τη Λάρισα τερμάτισε ο ΑΡΗΣ σε μία πολύ μέτρια χρονιά που δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο σαν ομάδα.
Χαρακτηριστικό το πρόβλημα όλη τη χρονιά που είχε στο σκοράρισμα και στην αδυναμία των επιθετικών του. Παρόλο που έκανε αρκετές ευκαιρίες δεν μπορούσε να τις εκμεταλλευτεί και να τις μετατρέψει σε γκολ.
Φαίνεται ότι μετράει μέρες στην προεδρία της ομάδας ο Λάμπρος Σκόρδας καθώς έπονται εκλογές και κατα πάσα πιθανότητα θα έχουμε νέο πρόσωπο στην Διοίκηση.
Εκτός απο την Διοίκηση έχω την εντύπωση ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας με πολλούς παίκτες να αποχωρούν αλλά και να έρχονται στην ομάδα.

7. Στην 7η θέση έχουμε την SKODA ΞΑΝΘΗ η οποία αν και ξεκίνησε πόλύ δυνατά, λίγο οι τραυματισμοί, λίγο και οι αλλαγές των προπονητών που έγιναν την αποσυντόνισαν στο τέλος. Παρέμεινε για ακόμα μια χρονιά μία ομάδα με πολύ σκληροτράχηλη άμυνα και δυσκολοκατάβλητη αφού είχε και την 3η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Στην έδρα της ήταν πολύ δυνατή και θα μπορούσε ειδικά στο θεσμό του κυπέλλου να προχωρήσει περισσότερο αν δε βρίσκονταν μπροστά της ο διαιτητής του αγώνα με την Άεκ στα Πηγάδια να της ακυρώσει ένα γκολ και να δώσει πέτσινο πάναλτι στους αντιπάλους με αποτέλεσμα το σκορ να φτάσει στο 2-1 ενώ ήταν κανονικά για 3-0.

8. Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ξεκίνησε τη χρονιά με πολλές προσδοκίες αφού στο ρόστερ του βρισκόνταν δύο μεγάλα αστέρια απο την Ουρουγουάη.
Ο βιρτουόζος και πολύ θεαματικός αλλά συγχρόνως και αποτελεσματικός Εστογιάνοφ αλλά και ο πολύπειρος και φτασμένος Ρεκόμπα.
Στην επίθεση υπήρχε και ο πολύ ανεβασμένος Χούτος, ο οποίος και έφερε στην Ελλάδα τους δύο παίκτες. Παράλληλα η ομάδα είχε και έναν απο τους καλύτερους προπονητές στην Ελλάδα τον Γερμανό Λίνεν.
Ο τσακωμός όμως του Χούτου με τον Λίνεν κόστισε στην ομάδα πολύ περισσότερο απο ότι φανταζόντουσαν. Έφυγε ο Γερμανός και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή και ο Χούτος στον Πάοκ. Στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος η ομάδα είχε χάσει τον αρχικό σχεδιασμό της και είχε γίνει μπάχαλο.
Το ρόλο του κομπάρσου έκανε απο κάποια στιγμή και μετά με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να παίζουν για την
πάρτη τους και μόνο. Μεταγραφές πολλές βλέπω στην ομάδα της Ν.Σμύρνης, κάτι Μάκος, Μανιάτης, Εστογιάνοφ, Κρέσιτς τους βλέπω να φεύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου